Hoe je een Instagram Carrousel maakt in Photoshop

28 dec 2023 | Fotografie, Geen categorie

Hoe je een Instagram Carrousel maakt in Photoshop

28 dec 2023 | Fotografie, Geen categorie

Je hebt ze vast al wel voorbij zien komen op Instagram. Een Carrousel. Als fotograaf ben ik er onwijs enthousiast over. Carrousels bieden een geweldige en eenvoudige manier voor o.a. fotografen om MEER dan tien foto’s te tonen en ook nog eens op een hele toffe manier!

Vandaag laat ik je zien hoe je een carrousel kunt maken in Photoshop die je niet alleen eenvoudigere controle geeft over de lay-out van je afbeeldingen, maar ook de kwaliteit van de getoonde afbeeldingen verbetert.

Lees snel verder hoe jij je eigen carrousel kunt maken:

STAP 1. CREEËR JE BASISLAAG

Start je Photoshop, ga naar de bovenste menubalk en selecteer “Bestand > Nieuw” om een nieuw document te openen.
Het formaat van je bestand hangt af van de hoeveelheid foto´s die je wilt plaatsen. Een enkel Instagram-bericht heeft een maximale hoogte van 1350 pixels bij 1080 pixels, dus voer 1350 in bij hoogte. Vervolgens, afhankelijk van hoeveel foto´s je wilt voor je carrousel, vermenigvuldig dat aantal met 1080 en voer dat getal in bij Breedte. Voor dit voorbeeld wil ik zes kaders, dus ik vermenigvuldig zes met 1080, wat gelijk is aan 6480 .

Heb je als hoofdfoto een liggende foto? Dan adviseer ik om te werken met 1080 hoogte.

Naast het vakje “Breedte” is het belangrijk dat het vakje staat op; “Pixels.”

Alles ingesteld? Klik nu op Maken


STAP 2. INSTELLEN VAN DE HULPLIJNEN

Nu je document geopend is, is de volgende stap het instellen van je carrousel. Klik op ‘Weergave > Hulplijnen > Nieuwe Lay-out van hulplijnen maken’ .

Bij het instellen van de nieuwe hulprasterindeling, zorg ervoor dat beide vakjes voor ‘Kolommen’ en ‘Rijen’ zijn aangevinkt en dat de ‘Tussenruimte’ is ingesteld op 0.

KOLOMMEN moet worden ingesteld op 6 (als je een carrousel van 6 afbeeldingen maakt) RIJEN moet worden ingesteld op 1.
(De kleur is naar wens, deze lijnen zijn slechts hulplijnen.

Mocht je na opslaan de hulplijnen nog niet zien.
Klik opnieuw op ´Weergave > Tonen´ en zorg dat er een vinkje achter hulplijnen staat.

Het is belangrijk dat je straks de foto’s vrij door je carrousel kunt verplaatsen. Hiervoor moeten we ‘Verplaatsen’ inschakelen. De sneltoets voor dit gereedschap is de letter V. Controleer dubbel of het vakje ‘Transformatie gereedschap’ is aangevinkt.

YESS! Je lege sjabloon voor je eerste Instagram Carrousel is klaar!
Ontzettend handig om deze instellingen op te slaan als preset, zodat je ze er de volgende keer in 1 klik bij kunt pakken. Of sla het document op als een PSD-bestand op je bureaublad.

In de bovenste menubalk klik je op ‘Bestand’ – ‘Opslaan als’ – Het zou automatisch moeten verschijnen als een Photoshop (PSD)-bestand – Kies gewoon je locatie en geef het een naam.

Ik heb die van mij genoemd “Portret Carrousel IG 6”

STAP 3. FOTO’S TOEVOEGEN!!

Jaaa we kunnen nu beginnen aan het leuke gedeelte! We hebben een leeg sjabloon waarin we onze foto’s toe gaan voegen. Een verhaal gaan vertellen. Hierin kun je helemaal je eigen ideeën laten gaan, geen regels en oneindig veel mogelijkheden. Speel met achtergronden, foto’s die elkaar overlappen. Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie creaties.

Als het goed is heb je alle foto’s al klaar staan in Photoshop om te gebruiken.
Ik selecteer ze en knip en plak ze één voor één in het document. Ik speel met de grootte, doordat je transformatie gereedschap aanstaat kun je dit eindeloos aanpassen.

STAP 4. OPSLAAN

En klaar is je carrousel! Nog een paar stappen doorlopen om je carrousel goed op te slaan!

Voordat je nu bij gaat snijden kun je het bestand opslaan als PSD bestand. Zo kun je er gemakkelijk bij als je nog aanpassingen wil doen, zonder helemaal opnieuw te beginnen.

Nu moet je deze superbrede afbeelding omzetten in (in mijn geval) 6 afbeeldingen, en daarvoor moet je de foto in stukken gaan verdelen. De makkelijkste manier om dit te doen is met de tool ‘Uitsnijden’. Klik hier op met je rechter muisknop en kies voor ‘Segment’. Klik dan bovenin op ‘Segmenten van hulplijnen’
Als het goed is zijn al je segmenten voorzien van een nummer nu.

Om het bestand op de juiste manier op te slaan klik je op: ‘Bestand’ – ‘Exporteren’ – ‘Opslaan voor web (verouderd)’.

Voordat je opslaat, zorg ervoor dat het tabblad ‘ORIGINEEL’ is geselecteerd in de linkerbovenhoek en dat het is ingesteld op Jpeg met een kwaliteit van 100. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. Kies de locatie om op te slaan, onderaan zou de laatste keuzelijst moeten zijn ingesteld op ‘Alle segmenten.’ Klik nu op ‘Opslaan’!

EN THATS IT! Klaar om te delen op Instagram!

Preconceptionele vasculaire screening MUMC+

Preconceptionele vasculaire screening MUMC+

Met veel plezier deel ik de random dingen uit ons dagelijks leven. En ondanks jullie hebben aangegeven dit graag te volgen. Voelde ik hier toch wat weerstand om het te delen. Zitten mensen hier wel op te wachten? Is het niet te privé? Allemaal gedachten die het...

Het verhaal van; ANNA

Het verhaal van; ANNA

Het is allemaal begonnen met een oproep op Instagram toen ik nog zwanger was Lieke. Ik was opzoek naar vrouwelijke ondernemers en vrouwen die hun verhaal wilde ondersteunen met beeld. Dit soort shoots vallen onder vrij werk, jij krijgt van mij de foto's gratis, in...

De fotoshoot van Judith

De fotoshoot van Judith

De fotoshoot met Judith Bloema - Ayurvedisch coach “Ik ben zo dankbaar voor alle foto’s die Janne heeft gemaakt voor mijn bedrijf. Janne wist precies hoe ze mijn missie kon vertalen naar prachtige foto’s voor mijn website en social media. Tijdens de shoot stelde ze...